keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Putkirullausta ja parit yleiset vinkit




   Sain nukuttua mukavat anaboliset noin 11 tunnin yöunet viime yönä ja sen myötä oli myös kiva herätä tähän vapaapäivään. Ei töitä, ei salia, ei oikeastaan mitään järkevää vaan koko päivä elpymistä isolla prosentilla. Minkäänlaista aktiviteettia en edes koittanut ahtaa tälle päivälle vaan yksinkertaisesti otan rehellisesti hyvällä omallatunnolla rennosti. Lihashuoltoa suostuin kuitenkin tänään tekemään putkirullauksen muodossa, koska se oikeasti jeesaa meikäläisen ainajumisia kropan osia ja plus kaikki mikä edesauttaa palautumista niin I'm up for it!

   Olen harrastanut putkirullausta aka foam rollingia noin 3-4 vuotta epäsäännöllisen säännöllisesti välillä tehden enemmän ja välillä taas vähemmän. Aluksihan tuo on aivan älyttömän kivuliasta kun fascia (=sidekudos) on jäykkää ja sisältää paljon kipupisteitä eli ns. trigger pointseja milloin missäkin kohtaa. Muistan hyvin kuinka ensimmäisillä kerroilla purin hampaita yhteen ja lausuin Isä meidän-rukousta kun rullailin reiden ulkosyrjiä tai pohkeita. Nämä ovat yleisesti ottaen ne jumisimmat ja samalla kaikkein herkullisimmat kohdat ihmisillä sekä näin ollen ne tuottavat kaikkein eniten kipua. Alussa. Kun tuota rullailua jaksaa harrastaa tarpeeksi niin pääsee satavarmasti noista kivuista eroon. Minulle esimerkiksi reiden ulkosyrjien rullaus ei enää tuota kovinkaan mainittavaa kipua vaan pystyn esimerkiksi varaamaan koko painon käsiteltävälle lihakselle ja jäädä jopa herkuttelemaan kipeimpiin kohtiin. Don't get me wrong, ei tuo rullaus aina mitään mukavaa touhua ole, mutta ei läheskään samanlaista kiroamista kuin silloin joskus.

   Meikäläisellä on muutama erilainen rulla/kapistus, joilla harrastan self-myofascial releasea nyt säännöllisesti..


   Tästä se kaikki alkoi. Viemärinputkesta, jonka ostin K-raudasta ja josta leikkasin sahalla ylimääräisen osan pois. Päällystetty urheiluteipillä (pitäisi kyllä vaihtaa, koska likaantuu helposti) niin ei luista parketillakaan.




   Ja sitten on halkaisijaltaan pienempi rulla, jonka pelastin vanhan työpaikkani roskiksesta ja tuollainen puinen kapistus, joka taitaa olla ihan nimeltäänkin hierontarulla. Näillä molemmilla on erittäin hyvä rullailla pienempiä lihasryhmiä kuten forkkuja. Tuo puinen tuntuu vielä kuin tehdyltä kyynärvarren lihaksille kun kyynärluu liikkuu pallojen välissä aivan kuten juna raiteilla.





   Erilaisia hierontapallojakin on kertynyt aikojen saatossa ja viimeisimpänä lunastin itselleni nuo vihreät, jotka ovat huomattavasti kovempia koostumukseltaan kuin tennispallo ja tuo läpinäkyvä pehmeä pallo. Näillä on hyvä rullailla esimerkiksi olkapäitä ja näillä pääsee todella hyvin kohdentamaan painetta tiettyyn paikkaan riippumatta siitä missä se sijaitsee.

   


   Ja viimeisenä on ihan kalaöljypullona edellisen elämänsä viettänyt ja nykyään lähinnä jalkapohjia hierova kapistus. Hyötykäyttöön meni siis tämäkin!




   Tänään tosiaan keskityin rullailemaan tuolla päällystetyllä viemärinputkella alakroppaa sekä selkää, jota itse asiassa rullailen lähes jokaisella kerralla. Eilen oli kova jalkatreeni salilla eikä seuraavan päivän rullaukset välttämättä ole mitään herkkua. Pohkeet olivat aivan jumissa ja trigger pointseja löytyi paljon, mutta sain avattua niitä hyvin. 

   Teen yleensä 2 sarjaa per lihasryhmä ja yksi tuollainen sarja meikäläisellä koostuu 6-8 edestakaisesta rullauksesta. Ja jos/kun löytyy kipupisteistä niin jään yleensä niihin herkuttelemaan pieneksi hetkeksi.

   Annan nyt pari vinkkiä rullaukseen ja olen itse huomannut näiden auttavan. Ensiksi kannattaa keskittyä siihen, että pitää rullattavan lihaksen rentona eikä jännitä sitä. Sama juttu kuin venyttelyssäkin niin käsiteltävä lihas pitää pitää rentona ja näin ollen siitä saa enemmän irti. Toisena vinkkinä on se, että se millä rullaat niin sen on oltava tarpeeksi kova! Ei missään nimessä mitään marketista ostettua pehmeää styroksirullaa, koska niillä ei saa tarvittavaa painetta aikaiseksi. Investoit esimerkiksi rautakaupasta löytyvään viemärinputkeen ja hintaa tälläiselle ei kerry kuin ehkä 10-20 €. Se ei ole paljon se. Kolmanneksi kannattaa uhrata 5-10 minuuttia alkulämmittelyyn, koska lämpimästä lihaksesta saa taas niin paljon enemmän irti kuin kylmästä. Tämä kolmas vinkki on myös asia, joka allekirjoittaneenkin kannattaisi muistaa..

   Itse investoin tänään Rumble Rolleriin tilatessani sen täältä. Otin mukaan myös Rullaillen kuntoon-DVD ja hintaa näille kertyi 64,20€ alennuskoodin kera. Ei ihan ilmaista, mutta en tykkää laskea omalle ajankäytölleni taikka harrastuksilleni hintaa. Jos tämä auttaa yhtään kehittymään wannabe-bodauksessa niin se on ollut samantien hintansa väärti.

   Kunhan saan tuon käteeni niin kirjoittelen vaikka käyttökokemuksista yhden blogipäivityksen.




    Ja viimeiseksi sellainen vinkki, että aina kun tilaatte jotain netistä niin laittakaa googleen firman nimi ja alennuskoodi. Tein näin tänään ja sain 10% alennuksen netin syövereistä löytyneellä koodilla. Tällä vinkillä olen säästänyt kohtuullisen summan rahaa pienellä vaivalla.





   Huomenna olisi tarkoitus paukutella selkään sekä olkapäihin hieman beeffiä eli..




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti